Habanero chilli mleté

Kód: 583/40 583/100 583/500 583/101 583/102 Zvolte variantu
95 Kč 299 Kč 1 497 Kč 720 Kč 2 756 Kč od 95 Kč
Skladem (92 ks) Skladem (95 ks) Skladem (10 ks) Skladem (20 ks) Skladem (10 ks) Zvolte variantu
Varianta

Habanero se používá do pikantních jídel, jako jsou mexické a karibské kuchyně: mexické salsy, guacamole, chili con carne, enchiladas, fajitas, různé omáčky na grilované maso nebo ryby, marinády na grilované maso. Používá se také k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.

Detailní informace

Detailní popis produktu

CHILLI MLETÉ HABANERO

(Capsicum chinense Jacquin)

Použití:

Habanero se používá do pikantních jídel, jako jsou mexické a karibské kuchyně: mexické salsy, guacamole, chili con carne, enchiladas, fajitas, různé omáčky na grilované maso nebo ryby, marinády na grilované maso. Používá se také k přiostření mnoha druhů omáček, gulášů, polévek a ostatních pikantních pokrmů kuchyně celého světa.

Popis:

Habanero má velmi pikantní a intenzivní chuť, s ovocnými tóny a silnou hořkostí. S 300 000 Scovilleovými jednotkami pálivosti.

Je původem z Karibiku a Yucatánu v Mexiku.

Habanero je odrůda papriky čínské. Její název je odvozen ze španělského pojmenování Havany. Jedná se o jednu z nejpálivějších paprik (vůbec nejpálivější paprikou je hybridní chilli paprička Carolina Reaper, hned za ní je chilli paprička Trinidad Moruga Scorpion původem z Trinidadu). Nezralé habaneros jsou zelené, ale v průběhu zrání svou barvu mění. Nejběžnější barvy papričky jsou oranžová a červená, ale i bílá, hnědá a růžová jsou také občas k vidění. Typická zralá habanero je 2–6 cm velká.

Všechny druhy chilli pocházejí z jednoho druhu Capsicum tepin, rovněž nazývaného ptačí pepř. Jsou to plody o velikosti hrášku. Původní zemí chilli je Střední a Jižní Amerika. Dnes se tyto rostliny pěstují po celém světě. Plody můžou být kulaté nebo zašpičatělé, červené, zelené i žluté. Společným znakem je větší nebo menší obsah kapsaicinu, provitamínu A a vitamínu C. Pálivost se měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU). Průměrný stupeň pálivosti mletých chilli je stupeň 5-9/10 SHU.

Většina papriček habanero dosahuje pálivosti 200 000 – 300 000 Scovilleových jednotek pálivosti (SHU). Pro srovnání kajenský pepř má 30 000 – 50 000 SHU, paprička Trinidad Moruga Scorpion má 2 000 000 SHU a pepřové spreje mezi 2 000 000 až 5 300 000 SHU.

Pozitivní účinky na organismus:

Habanero obsahuje kapsaicin, který může pomoci s redukcí bolesti a snižováním zánětu. Může také pomoci zlepšit trávení a podpořit imunitní systém.

5
2x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole:
5
AK Avatar autora | 22.10.2024
Příjemně, mírně pálivá chuť.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Bezpečnostní kontrola