Anýz celý
Kód: 94/50 94/100 94/101 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
ANÝZ CELÝ
(Pimpinella anisum)
Použití:
Používá se při nakládání ovoce a zeleniny, v indické kuchyni do masitých pokrmů. Špetka anýzu je vhodná k žampiónům či rybám. Vyrábějí se z něj likéry, je součástí čajů. Často se používá k ochucení sladkých pokrmů, jako jsou pečivo, cukrovinky, ovocné nápoje. Také se přidává do kořenících směsí, jako jsou garam masala nebo panch phoron, a může být použit i jako doplněk do některých pikantních jídel.
V léčebném využití se využívá hlavně nálev. Anýz je prostředkem podporující vykašlávání. Žvýkání semen anýzu zabraňuje páchnutí z úst. Podporuje tvorbu mateřského mléka, do něj se jeho účinky také přenáší. Zvyšuje tvorbu žluče, urychluje trávení a omezuje plynatost. Působí proti střevním katarům, křečím trávícího traktu.
Popis:
Sušený anýz má silnou, sladkou a kořenitou chuť s výraznou aromatickou vůní. Má také lehce medový nádech a chuť po fenyklu. Je charakteristickým kořením mnoha sladkých jídel a nápojů. V malých množstvích dodává jídlu sladkou chuť a vůni s jemnými tóny koření.
Anýz pochází z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Anýzovník je stálezelený strom, který může dorůstat až do výšky 6 metrů. Sušený anýz se získává z plodů anýzovníku.
Pozitivní účinky na organismus:
Anýz má několik pozitivních účinků na organismus. Obsahuje antioxidanty a má protizánětlivé účinky. Anýz může také pomoci zlepšovat trávení a snižovat nadýmání. Dále se mu připisují antimikrobiální a antibakteriální účinky.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.