Hřebíček celý
Kód: 127/30 127/50 127/100 127/101 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
HŘEBÍČEK CELÝ
(Syzygium aromaticum)
Použití:
Oblíbené koření, které se přidává do směsí k dochucení svařených vín a punčů, do sladkých jídel a pikantních chuťovek, dezertů, sirupů a zavařenin. Je vhodný k úpravě rýže, zeleniny i masa. V Čechách se kombinuje se skořicí, v Holandsku se přidává do sýrů, v Anglii do jablečných koláčů a v Německu se přidává do některých druhů chleba.
Hřebíček se také používá do vánočního cukroví, ovocných kompotů a vínových omáček, do pikantních jídel, například k marinování masa a guláše.
Popis:
Hřebíček má silnou aromatickou vůni a kořeněnou, sladkou a mírně hořkou chuť. Jeho chuť je velmi intenzivní, a proto se doporučuje používat ho opatrně, aby neovládla celé jídlo.
Hřebíčkovec pochází z indonéských ostrovů Moluk. Dnes se pěstuje v Indonésii, na Madagaskaru, Srí Lance, v Tanzánii a Malajsii. Do Evropy se dostal v dobách starověkého Říma po souši přes Alexandrii. Později ostrovy dobyli Portugalci a po nich Holanďané. Svůj monopol střežili až do roku 1772, kdy francouzský úředník dostal sazenice na ostrov Mauritius. Dnes jsou největšími vývozci Madagaskar, ostrovy Zanzibar a Pema.
Hřebíčkový strom může dorůstat až 20 metrů a má tmavě zelené lesklé listy a bílé květy.
Pozitivní účinky na organismus:
Hřebíček podporuje metabolismus, chrání žaludek a povzbuzuje chuť k jídlu. Využívá se ve stomatologii, má protizánětlivé účinky. Pomáhá při zažívacích potížích, bolestech zubů a dásní, ale také podporuje imunitu a působí jako afrodiziakum. Obsahuje mnoho antioxidantů, vitamínů a minerálů.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.