Muškátový ořech celý
Kód: 601/30 601/40 601/100 601/500 601/101 Zvolte variantuSouvisející produkty
Detailní popis produktu
MUŠKÁTOVÝ OŘECH CELÝ (Myristica fragrans)
Muškátový ořech celý je produkt muškátovníku pravého. Je to tropický strom až 15 m vysoký ale jen zřídka dorůstá této výšky. S nápadně lesklými listy, drobnými květy a zajímavými plody. Jsou to jednosemenné kulovité peckovice s okrovou pokožkou, které v době zralosti pukají a odhalují semeno (muškátový ořech), kryté sytě červeným roztřepeným míškem (muškátový květ celý). Stálezelený strom pochází ze souostroví Banda (Moluky) v Indonésii a dožívá se věku až 100let. V 6. století byla obě koření předmětem obchodu s Alexandrií, které zajišťovaly velbloudí karavany. Do Evropy je dovezli pravděpodobně křižáci, později v 18.století portugalští mořeplavci.
Muškátový oříšek se v kuchyni využívá více než květ, protože květ je velmi drahý. Oba se používají v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso. Také se u nás používá v masném průmyslu k dochucování různých druhů výrobků. Ořech je důležitou farmaceutickou surovinou, upravuje trávení a odstraňuje křeče, působí údajně i jako afrodisiakum. Ve větších dávkách cca. nad 5g však působí toxicky, vyvolává halucinace a psychické poruchy.
Silně aromatické koření k dochucení pečiva, sladkostí a omáček. Také se používá v malém množství k dochucování pečiva, ovocných dezertů, koláčů, pudinků, džemů, ale i do dušených pokrmů, vaječných a sýrových jídel, do nádivek, polévek a omáček, můžeme dochutit i pečené maso. Používá se do indický směsí jako třeba Indické kari nebo třeba Garam masála.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.