,,Zajímavostí o čínských smažených nudlích je, že jsou považovány za jeden z nejstarších druhů nudlí na světě. První zmínky o nudlích se objevují v Číně již před více než 4 tisíci lety, a smažené nudle jsou jedním z nejstarších způsobů, jak je připravit."
Příprava: 40 min 5 porcí
Ingredience:
- 500 g kuřecích prsou
- 1 balení čínských nudlí
- 3 lžíce rybí nebo ústřicové omáčky
- 2 střední mrkve
- 1 paprika
- 1 pór
- 2 jarní cibulky
- 1 avokádo
- lžíce škrobu
- 2 vejce
- olivový olej
- sezamová semínka
- koření Čína
- sůl
- pepř
Postup:
Nudle uvařte podle návodu, ale pozor, aby nebyly úplně hotové, později se dodělají v pánvi. (Některé rýžové nudle se nevaří, ale pouze zalévají horkou vodou!)
Brokolici rozeberte na malé růžičky a blanšírujte.
Zeleninu omyjte. Mrkev a papriku nakrájejte na proužky, pórek a jarní cibulku na kolečka. Rozehřejte pánev s kapkou olivového oleje a vhoďte zeleninu i s brokolicí. Smažte dokud nebude měkká, ale nepovadlá. Vyndejte ji a dejte stranou.
Kuřecí prsa nakrájejte na delší kousky, vložte do misky, přidejte 1 žloutek, lžíci škrobu (díky škrobu budou křehká tak, jak je známe z čínských restaurací), pepř a sůl a promíchejte. 1 vajíčko a zbylý bílek rozšlehejte a vylejte na pánev. Nechejte chvíli připéct, jako kdybyste dělali omeletu a pak přehněte strany vejce dovnitř a vařečkou rozbijte na menší kousky. Poté přilejte olej, vložte maso a smažte, dokud nebude měkké.
Když je maso hotové, přidáme nudle. Přilejeme rybí/ústřicovou omáčku, sezam, koření Čína a smažíme, dokud nudle nezměknou, můžete přidat trochu vody z blanšírované brokolice. Nyní přimícháme zeleninu.
Nakonec nakrájíme avokádo na tenké plátky a zamícháme do jídla.
Dobrou chuť!