,,Nádivka je tradiční jarní pokrm, do kterého se přidávají bylinky, jako jsou kopřivy, pampelišky, pažitka. Tyto bylinky symbolizují příchod jara a obnovou života a přírody po dlouhé zimě, kdy se země opět probouzí k životu.”
Příprava: 20 min + pečení 6 porcí
Ingredience:
- 8 rohlíků nebo bagetka či večka
- 8 vajíček
- 200 ml mléka
- 200 g uzeného nebo drůbežího pečeného masa
- 2 cibule
- 1 palička česneku
- hrst kopřiv, pažitky, petrželky, pampelišek
- 1 lžíce medvědího česneku sušeného
- 3 lžíce smažené cibulky
- dle chuti: sůl, pepř, majoránka, muškátový oříšek, kmín
- strouhanka
Postup:
Pečivo namočíme do mléka. Bílky si oddělíme od žloutků a umícháme sníh. Cibuli si nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme.
Do mísy vložíme žloutky, které smícháme s na kostičky nakrájeným masem, cibulí, česnekem, bylinkami a kořením. Do směsi přidáme namočené pečivo v mléce, promícháme a následně lehce vpracujeme ušlehaný sníh z bílků.
Je-li směs hodně řídká, přidáme strouhanku.
Vložíme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme při 160 stupních, cca 1 hodinu.
Dobrou chuť! :)